De inflatiecrisis dendert maar door. Na de dalingen op de obligatie- en aandelenmarkten begint nu ook vastgoed te verzwakken. Is er dan helemaal niets dat in tijden van fors stijgende rentes en dalende koopkracht goed kan presteren? Als we naar de geschiedenis kijken, toch wel. Edelmetalen, goud en ook zilver, doen het in negen van de afgelopen 10 crisisperiodes prima. Alleen gedurende het eerste deel van de internetcrisis (2000-medio 2001) daalde de goudprijs met 12%. Maar als je dat vergelijkt met de circa 35% crash van de aandelen in dezelfde periode, bewees het fraaie blinkende metaal ook toen zijn waarde.
Inflatiebestendig, maar in 2022 ruim 10% gezakt?
Echter, dit jaar beleven goudbeleggers nog weinig plezier aan hun investering. En als we vanuit de “high” in juli 2020 redeneren, dan zien we een toch aanzienlijke val van circa $2250 naar $1700 nu ruim twee jaar later. De gestegen dollar maakt wel wat goed, maar toch. Gek genoeg gaat de koers van het edelmetaal bijna iedere keer in een crisis eerst behoorlijk omlaag om vervolgens forse positieve rendementen te boeken. In 2022 zien we dit verloop ook, en ondergetekende heeft zichzelf ook laten verleiden om te vroeg in te stappen. Maar de aanzienlijke potentie blijft. In de jaren zeventig presteerde goud in eerste instantie ook belabberd, in de dotcom-crisis daalde goud van $300 naar $265 (eind ’99 -begin ‘01) om vier jaar erna $642 aan te tikken. Tijdens de financiële crisis zakte goud van bijna $1000 (eind ‘07) naar $723 (oktober ‘08). De drie jaar erna vloog het naar $1600. Het lijkt erop dat in eerste instantie een stijging van de dollar een rol speelt, nu ook weer.
Overigens heeft goud als industriële grondstof beperkte betekenis in tegenstelling tot zilver, waardoor een zwakke economie niet zoveel impact heeft .
Uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoekt blijkt
Dat een 5% strategische toevoeging van goud het risico-rendementsprofiel van een portefeuille verbetert. Een optimalisatiemodel van de fameuze econoom Markowitz en Monte Carlo analyses hebben dit aangetoond.
De perfecte storm aan onzekerheden in combinatie met de grootste schuldenberg wereldwijd ooit
Kunnen zeker aanjagers zijn voor goud als een interessante belegging. Beleggers zoeken toch naar veilige havens in tijden van grote beweeglijkheid en al helemaal bij grote inflatieonrust. Rentestijgingen en valutaonrust drukken neerwaarts op de bedrijfswinsten en op de balansen van zwaar gefinancierde bedrijven en overheden.
Hoe het potentieel te bespelen
Investeerders hebben tegenwoordig tal van mogelijkheden om een goudpositie in de portefeuille op te nemen. Speculatieve beleggers kunnen turbo’s of sprinters overwegen. Beleggers die de normale beweeglijkheid al groot genoeg vinden, kunnen kiezen voor fysiek goud kopen via een betrouwbare partij of bij een specifieke depotbank tegen wat hogere bewaarkosten.
Iets gemakkelijker is de aanschaf van een goud-ETF (een mandje van fysiek goud of diverse goud-futures met jaarlijks een paar procent doorrolkosten) of in een individueel aandeel zoals Newmont Mining, een groot bedrijf dat zelf goud exploreert en produceert. Bovendien keert een “gold-miner” ook nog wat dividend uit.
David Bowie
Zong er in 1976 al over: Golden Years,in de jaren waar de inflatie torenhoog was net zoals nu. De pop-legende had het niet beter kunnen timen: precies vanaf medio 1976 tot aan medio 1980 explodeerde de goudprijs. Misschien is het nu tijd voor lady Gaga, Harry Styles of onze eigen Davina Michelle om van dit nummer een fraaie cover of remake te produceren.
Drs. Michael Broeders
Partner Helliot Vermogensbeheer