Duurzaam beleggen, welk aandeel voldoet daar nu 100% aan; het blauwe goud wellicht?
Over 1 aspect kunnen we tegenwoordig en voor de toekomst niet meer om heen: sustainability oftewel duurzaamheid. Echter, hoe kun je nu als belegger een puur duurzaamheidsaandeel opnemen in de beleggingsportefeuille? Iedere vermogensbeheerder sluit sectoren als tabak, wapens en kolen uit. En ook wordt terecht kritisch gekeken naar het vermijden van kinderarbeid en milieuverontreiniging. Maar hoe kun je bij het kiezen van een aandeel zowel bijdragen aan een betere wereld als ook nog een aantrekkelijk rendement realiseren? Veel van de beursgenoteerde aanbieders van zonne-energie zijn failliet gegaan en op gebied van windenergie zijn succesvolle bedrijven ook op één hand te tellen. In de pers valt tot nu toe nog weinig te horen over bedrijven die zich bezig houden met wateroplossingen. Denk hierbij aan het verbeteren van verontreinigd drinkwater of het aanpakken van enerzijds een tekort of anderzijds een explosie aan water (overstromingen). En dat lijkt niet terecht. Het Centre for Strategic & International Studies heeft onderzocht dat tussen nu en 2050 circa USD 22,5 biljoen aan water infrastructuur nodig is. 22.500.000.000.000 aan “greenbacks” betekent dat. Het blauwe goud heeft alle potentie om een succesvolle, duurzame belegging te worden.
Ontwikkelingen
De waterkwaliteit in veel landen is tegenwoordig echt een bedreiging voor de volksgezondheid. En niet alleen in landen als China, Brazilië en India. Slechts 1% van de Nederlandse wateren krijgt het predicaat goed en waarschijnlijk halen we de Europese norm in 2027 niet. Dus zal er fors geïnvesteerd dienen te worden. Ten aanzien van ernstige waterschaarste hebben wereldwijd 4 miljard mensen minstens 1 maand per jaar daar last van. De Amerikaanse regering is 1 van eerste die met een plan van aanpak komt: de komende jaren wordt $35 miljard geïnvesteerd in de modernisering van de waterinfrastructuur.
Wat zijn anno 2023 de toonaangevende water-bedrijven?
Maar wie zijn de grote jongens van het internationale waterbedrijfsleven? De 2 grootste namen van de S&P Global Water Index zijn American Water Works en Xylem. Deze 2 nemen ruim 15% van deze index in. Het in Nederland bekende ASN Milieu & Waterfonds heeft Pentair als grootste belegging. American Water is een publiek nutsbedrijf dat water – en afvaldiensten levert in de USA. Xylem zit in een andere hoek, die van het aanbieden van watertechnologie in meer dan 150 landen. Pentair is een Amerikaans bedrijf dat vooral actief is in USA en Canada met waterbehandelingen zoals membraam filtratie.
Prestaties tot nu toe
American Water Works kende afgelopen decennium een vertienvoudiging in koers. Vanaf 2022 kwam de klad erin en daalde het waternuts bedrijf met een derde. Watertechnologiebedrijf Xylem is sinds 2018 beursgenoteerd en verdubbelde in de eerste 3 jaar. Tijdens de Oekraïne oorlog vorig jaar halveerde het aandeel om begin 2023 sterk terug te komen. Het afgelopen half jaar corrigeerde Xylem weer, voornamelijk als gevolg van de grote overname van Evoqua Water Technologies. En een oude beurswijsheid leert, dat bij een grote overname beleggers de koper een tijdje compleet links laten liggen. Pentair doet het tot nu toe uitstekend: $5 in 1991 tegenover $63 nu. Op lange termijn is Pentair steeds een aandeel geweest dat op een dip koopwaardig is.
Beursdata fundamenteel
De operationele margin is met 35% bij American Water Works tot nu toe hoger dan Xylem en Pentair, beide 15%. Echter het nutsbedrijf is zwaar gefinancierd, terwijl Xylem nauwelijks schuld heeft. Ook het gemiddelde fundamentele koersdoel ligt bij Xylem een stuk gunstiger ten opzichte van American Water Works en Pentair. Een techaandeel als Xylem, ook al is het watertech, kan normaal gesproken ook veel sterker groeien dan water en afvaldiensten. De groei in waterbehandelingsactiviteiten zit daar tussenin.
“Blue stocks” technisch bekeken
Wanneer krijgen deze 3 wateraandelen een technisch koopsignaal vanuit de grafieken? Pentair ($64) zit nog immer in een lange termijn stijgende trend, maar is op korte termijn wel verzwakt. $60 of zelfs $51 lijkt technisch mogelijk. Xylem ($91) gaf de afgelopen periode rond 114 een dubbele top met als technisch steunniveau 78 a 73usd. American Water Works (121) is bezig met een behoorlijke val, pas rondom $83 vind het chart-technisch een steunniveau.
Behalve rendement en duurzaamheid brengen blauwe aandelen meer spreiding in een totale portefeuille
Kortom de omstandigheden en de toekomstperspectieven voor beleggen in water-aandelen zien er gunstig uit. Door schommelingen op de financiële markten lijkt een mooi instapniveau nog niet op de dag van vandaag te liggen. “Buy the dip” is voor het “blauwe goud” wel toepasselijk. Het geeft een mooie extra spreiding en beschikt over aanzienlijk winstpotentieel. En het allerbelangrijkste: investeren in wateraandelen maakt onze wereld stukken duurzamer.
Drs. Michael Broeders
Partner Helliot Vermogensbeheer