Algemeen
Per 10 maart 2021 is de Europese verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële dienstensector (SFDR) in werking getreden. Op grond van deze verordening dienen ondernemingen zoals Helliot Vermogensbeheer transparant te maken in hoeverre zij in hun beleggingsbeleid rekening houden met duurzaamheidscriteria. Dit ziet op onderwerpen als ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten en bestrijding van corruptie en omkoping. Graag informeren wij u over hoe wij met de SFDR omgaan en wat dit concreet betekent voor de dienstverlening aan u.
Hoewel wij een meer duurzame samenleving ondersteunen, richten wij ons niet specifiek op duurzaamheid of duurzaam beleggen. Wel houden we bij het beleggingsbeleid moderaat rekening met duurzaamheidsrisico’s.
Duurzaamheidsrisico’s
Een duurzaamheidsrisico is het risico dat een belegging minder waard wordt als gevolg van een gebeurtenis of omstandigheid op het gebied van duurzaamheid. Bij zulke gebeurtenissen of omstandigheden kunt u bijvoorbeeld denken aan klimaatverandering of mensenrechtencontroverses. Die kunnen een negatief effect hebben op de waarde van beleggingen.
Bij het beheren van uw vermogen worden aan de hand van het opgestelde beleggingsbeleid beleggingen geselecteerd. Bij het selecteren van beleggingen wordt rekening gehouden met tal van factoren die van invloed kunnen zijn op deze waardeontwikkeling. Omdat duurzaamheidsrisico’s ook van invloed kunnen zijn op deze waardeontwikkeling, maken deze aspecten hier ook onderdeel vanuit.
Ten aanzien van aspecten op het gebied van duurzaamheid hanteert Helliot Vermogensbeheer als ondergrens in het selectieproces de internationaal gedeelde normen en waarden waaraan bedrijven zouden moeten voldoen, zoals beschreven in de tien Global Compact principes van de Verenigde Naties (VN). Bij de selectie van de beleggingen worden door Helliot Vermogensbeheer duurzaamheidsrisico’s meegewogen door UN Global Compact overtreders uit te sluiten van belegging. Daarnaast wordt bij de beleggingsbeslissingen voor de portefeuille(s) diversificatie toegepast (d.w.z. weging van financiële instrumenten, geografische en sectorale spreiding) met onder andere als doel om duurzaamheidsrisco’s te beheersen.
Periodiek worden de beleggingen vanuit het vermogensbeheer beoordeeld op de naleving van de Global Compact principes. Ondernemingen waarvan op basis van deze screening wordt vastgesteld dat zij niet voldoen aan de Global Compact principes worden uitgesloten van selectie. zo snel mogelijk vervangen.
De Global Compact principes zijn gebaseerd op internationale standaarden en conventies, waaronder de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties; de Verklaring Betreffende de Fundamentele Principes en Rechten op het Werk van de Internationale Arbeidsorganisatie; de Verklaring van Rio Inzake Milieu en Ontwikkeling; en de Verenigde Naties Conventie tegen Corruptie.
De Global Compact Principes stellen dat ondernemingen zich moeten houden aan de volgende basisregels:
Mensenrechten
1. Bedrijven moeten de bescherming van internationaal uitgevaardigde mensenrechten ondersteunen en respecteren, en
2. ervoor zorgen dat zij niet medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen.
Arbeidsrechten
3. Bedrijven moeten de vrijheid van vakvereniging erkennen en het recht op collectieve onderhandelingen handhaven, evenals
4. het uitbannen van alle vormen van verplichte en gedwongen arbeid;
5. de effectieve afschaffing van kinderarbeid, en
6. de bestrijding van discriminatie in arbeid en beroep.
Milieu
7. Bedrijven moeten voorzorg betrachten bij het belasten van het milieu;
8. initiatieven ondernemen om een groter milieubewustzijn te bevorderen, en
9. de ontwikkeling en de verspreiding van milieuvriendelijke technologieën stimuleren.
Anti-corruptie
10. Bedrijven moeten elke vorm van corruptie tegengaan, inclusief afpersing en omkoping.
Jaarlijks worden de beleggingen vanuit het vermogensbeheer beoordeeld op de naleving van de Global Compact principes. Ondernemingen waarvan op basis van deze screening wordt vastgesteld dat zij niet voldoen aan de Global Compact principes worden uitgesloten van selectie.
Negatieve effecten op duurzaamheid
Duurzaamheidsfactoren zijn bijvoorbeeld ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten, en bestrijding van corruptie en van omkoping. Hiervoor is toegelicht dat zulke factoren van invloed zijn op (de waarde van) beleggingen. Andersom kunnen beleggingen echter ook van invloed zijn op duurzaamheidsfactoren. Zo levert een belegging in fossiele brandstoffen meer milieuschade op dan een belegging in groene energie.
De directie is van mening dat op dit moment onvoldoende betrouwbare data beschikbaar is om de mogelijke negatieve effecten van beleggingen ten aanzien van duurzaamheid vast te kunnen stellen. Waar gedetailleerde data wel beschikbaar is, is het verkrijgen hiervan bovendien vaak duur en kost de analyse ervan de nodige tijd.
Op dit moment houden wij daarom in ons beleggingsproces niet uitsluitend rekening met de mogelijke negatieve effecten van beleggingen op duurzaamheidsfactoren. Dit betekent dat wij bij de selectie van beleggingen in ondernemingen niet uitsluitend bekijken in hoeverre de activiteiten van een onderneming negatieve effecten kunnen hebben op duurzaamheidsfactoren.
Al met al menen wij dat de kosten van het betrekken van research naar zulke effecten in het beleggingsproces niet opwegen tegen de te verwachten baten. Om deze reden heeft Helliot Vermogensbeheer ook niet de intentie om in haar beleggingsproces uitsluitend rekening te houden met de mogelijke negatieve effecten van beleggingen op duurzaamheidsfactoren.