Tegenwoordig worden we regelmatig bediend van krantenkoppen met uitroeptekens over nieuwe recordhoogtes van Bitcoin. De munt gaat sky high en heeft inmiddels menig student die voor de lol wat Bitcoins kocht tegen de prijs van een paar biertjes, miljonair gemaakt.
Het crypto-fenomeen wordt vaak weggewuifd onder het fenomeen gokkast en ‘er zit geen fundament achter’, maar wat is dan de reden dat de wereld van de cryptocurrency als een dolle groeit en inmiddels hard op de triljoen USD afstevent.
Een paar vragen
We hebben allemaal wel een beetje begrepen wat blockchain nou ongeveer betekent en dat je met Bitcoin eigenlijk niet zoveel kunt behalve speculeren. Maar waar dat enthousiasme van de cryptocurrency wereld nou echt over gaat is nog niet iedereen helemaal duidelijk, en eerlijk gezegd ons ook nog niet altijd evenzoveel.
Om de voordelen van cryptocurrencies beter te duiden kun je jezelf een paar vragen stellen, waarbij je je eigenlijk moeten voorstellen dat je in een wat minder westers land leeft:
Vragen:
- Wil ik een munt die chronisch deprecieert (5-10% p/yr in Emerging Markets), door centrale banken als water wordt bijgedrukt, allang niet meer door onderliggend goud of GDP wordt gedekt, en ook als nullen en éénen via balansen worden overgegooid?
Of wil ik een munt die nauwelijks wordt bijgedrukt (mining), eerder apprecieert door toenemende vraag van gebruikers en beleggers bij gelijkblijvende hoeveelheid munten die decentraal worden geregistreerd?
- Wil ik kleine betalingen voor bijvoorbeeld mijn ‘Gaming-App’ ontvangen in vreemde valuta’s die ik moet omwisselen tegen ongunstige wisselkoersen en een flinke spread, creditcard betalingen vanuit buitenland een dag later op m’n rekening ontvangen, en wil ik de creditcardcompanies en payservices 1% transactiekosten afstaan over alles wat ik verdien?
Of wil ik microbetalingen in cryptocurrency ontvangen, zonder omwisselkoersen, bankkosten, payservices en mijn omzet binnen een microseconde op mijn rekening hebben?
- Wil ik mijn omzet ontvangen in de valuta van een land waar ik mijn geld niet naar het buitenland mag boeken (China) of me onveilig voel als ik teveel verdien?
Of ontvang ik mijn omzet in cryptocurrency waarbij het decentraal wordt opgeslagen en dus overal ter wereld tot mijn beschikking kan zijn en vrij ben om te gaan en staan waar ik wil?
- En natuurlijk de fiscale reden die wij allemaal moeten afwijzen maar in de Emerging Markets zeker niet onpopulair is: wil ik dat de fiscus haar beslag legt op het belastbare deel van de omzet?
Of wil ik dat zowel de App/service decentraal wordt aangeboden en betaald in Crypto, waardoor vooralsnog geen land jurisdictie heeft, niemand weet aan welk belastingregime de omzet onderhevig is en dus vooralsnog belastingvrij wordt ondernomen?
Beleggingscategorie hmmm..
Ook beleggers staan voor de keuze om Bitcoin te gaan zien als categorie in hun beleggingsportefeuille. Tot voor kort werd die categorie niet serieus genomen, maar des te meer vertrouwen er ontstaat in de opslag van de munt, des te meer beleggers om één en nog veel meer van bovenstaande redenen wat alloceren in de munt.
Er is nu een ruime 500 miljard in Bitcoin gealloceerd, echter is dat ten opzichte van de grote valuta’s niet zo heel veel. Als meer en meer grote beleggers en instituten wat alloceren in Bitcoins, dan is een paar triljoen zomaar bereikt. Als er niet veel Bitcoins meer worden bijgedrukt dan betekent dat wél wat voor de koers nietwaar?
Overigens gaan crypto’s niet alleen over betalen, ze zijn ook benodigd voor de werking van decentrale applicaties bijvoorbeeld op basis van Ethereum, maar dat is weer een véél langer verhaal waar je nog véél enthousiaster van kunt worden.
Roger Broekhuizen