In het derde kwartaal bereikten Amerikaanse en Europese beurzen nieuwe hoogten, met records voor de S&P 500 en de Duitse DAX. In Nederland bleef de economische groei zwak ondanks verbeterde externe vraag en overheidsbestedingen. Wereldwijd werden inflatieprognoses verlaagd door snellere desinflatie. Chinese beurzen zaten ook in de lift en ondanks een aanvankelijk scherpe daling van de Nikkei door een renteverhoging, herstelde de Japanse index zich en steeg richting een record.
TERUGBLIK DERDE KWARTAAL 2024
Aandelen ▲
Binnen de stijgende trend van alle aandelenindices wereldwijd waren het de sub-sectoren halfgeleiders, cybersecurity en biotechnologie die aan kop gingen. Het verlagen van de rentes door centrale banken was koren op de molen voor beleggers. Afgelopen kwartaal was een duidelijke ‘buy the dip’ markt, met name begin augustus was er een goede mogelijkheid om bij te kopen. Macro-economisch staat Amerika er qua groei nog steeds beter voor dan Europa, zij het dat de schulden van de federale overheid ook flink oplopen. In China hoopt de overheid de economische tegenwind het hoofd te bieden door nieuwe stimuleringsmaatregelen op monetair en fiscaal gebied, maar de economie blijft precair vanwege de vastgoedcrisis, de toename van de schuldenlast bij met name lokale overheden, de terughoudende consument en de opdrogende buitenlandse investeringen.
Obligaties ▲
De ECB heeft in september de rente verder verlaagd en wel naar 3,5% om de afkoelende inflatie verder onder controle te krijgen en de economische groei te stimuleren. De yield (het rendement) op 10 jaars Duits staatspapier daalde van 2,5% naar 2,15%. De FED heeft de rente in september met 50 basispunten verlaagd naar 4,75%-5%. De yield op een 10 jaars treasury daalde van 4,4% naar 3,8%. Zowel Amerika als Europa kennen zodoende nog steeds een inverse rentecurve, dat duidt mogelijk op economische afzwakking. Een inverse rentecurve betekent dat kortlopende obligaties tot ca. 1 jaar looptijd meer rendement bieden dan langlopende leningen.
Grondstoffen ▼▲
De olieprijs daalde scherp van $ 80,- naar $ 67,- per barrel. De EU gasprijs bleef min of meer gelijk op een niveau van ca. € 36,- per MWh. De euro/dollar steeg naar $ 1,11. De goudprijs vervolgde zijn trend omhoog naar een niveau van $ 2.650,- per troy ounce. De prijzen van agrarische producten en industriële metalen dipten eerst, maar uiteindelijk zagen we min of meer onveranderde standen aan het einde van het kwartaal.
VOORUITBLIK VIERDE KWARTAAL 2024
Voor het laatste kwartaal zijn we gematigd positief gestemd. De wereldwijde groei vertraagt licht, dat geldt ook voor de VS en nog iets meer voor Europa. Dit kan leiden tot wat voorzichtigheid bij beleggers. De tendens van rentedalingen zullen de markten ondersteunen. Technologie en farmacie blijven sterke sectoren. De verwachte inflatiecijfers zullen blijven dalen wat een positieve impuls kan geven aan de aandelenmarkten.
Aandelen ▲►
Voor Europese beurzen zien we nog ruimte om nieuw terrein te gaan verkennen richting het einde van het jaar, met andere woorden; nieuwe records sluiten we niet uit. In Amerika zien we potentie voor de S&P 500 index om door de magische grens van 6000 punten te breken. Chinese beurzen blijven bewegelijk door onderliggende onzekerheden in de economie en de vastgoedmarkt. Uiteindelijk blijft het belangrijk om op bedrijfsniveau te kijken naar de geprognotiseerde groei en marge. In november verwachten we turbulentie omtrent de Amerikaanse verkiezingen, dat zal tot het laatste moment spannend blijven. Daarnaast is de kans aanwezig dat de definitieve uitslag vanwege hertellingen en rechtszaken pas weken later bekend is.
Obligaties ►▲
De verwachte renteverlaging(en) van de FED en de ECB zullen positief zijn voor obligatiekoersen. De kredietkwaliteit blijft een aandachtspunt want de hogere rentestand heeft zeker impact gehad op de schuldenlast van bedrijven. Europese obligaties zullen steun hebben aan de monetaire beleidsmaatregelen. Amerikaanse bedrijfsobligaties blijven interessant omdat de yield hoger is dan in Europa en de bedrijven sterk zijn.
Grondstoffen ►
Voor de goudprijs verwachten we continuïteit van de stijgende trend en zien we mogelijk koersen rond $ 2.750 per troy ounce. Tenzij de oorlog in het Midden-Oosten zich verder uitbreidt verwachten we aanhoudende druk op de olieprijs doordat de Amerikaanse olieproductie op recordniveaus draait. Voor agrarische producten verwachten we iets hogere prijzen vanwege ongunstige weersomstandigheden en meer regelgeving. Voor industriële metalen verwachten we een wisselend beeld door een combinatie van vraag en aanbod dynamiek, geopolitieke spanningen en economische ontwikkelingen.
STRATEGISCHE AANPAK
In het laatste kwartaal verwachten we lichte turbulentie vanwege economische onzekerheid, verkiezingen en onzekerheid omtrent renteverlagingen. Ook loopt er de komende maanden een aantal obligaties af die we zullen doorrollen naar interessante nieuwe leningen. Inzake het risicomanagement blijven we alert om bij correcties actie te ondernemen. De (benchmark-) performances vindt u hier.
We vertrouwen erop u hiermee helder te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Helliot Vermogensbeheer