Een bizar jaar ligt achter ons. We blikken terug op het laatste kwartaal waarin we zagen dat COVID-19 nog steeds de wereld in zijn greep hield, de eerste vaccins in Het Westen werden toegediend en Trump zijn nederlaag niet toegaf. Daarnaast kwam op de valreep de Brexitdeal rond en sloot de EU een investeringsverdrag met China. De beurzen kwamen in een kalmer vaarwater terecht en de cryptovaluta’s wonnen aan populariteit.
TERUGBLIK VIERDE KWARTAAL 2020
Aandelen ▲
In oktober gingen de beurzen licht omlaag in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Deze lichte correctie bleek een mooi instapmoment. Vervolgens bleven de beurzen redelijk positief gestemd ondanks de nieuwe Britse variant van het coronavirus en de uitbreiding van de lockdownregels. In Amerika werd overeenstemming bereikt over een nieuw steunpakket voor de economie en de technologie aandelen tikten nieuwe records aan. Kortom, de aandelenmarkten deden het goed in het vierde kwartaal.
Obligaties ►
De rente op investment grade obligaties (obligaties met een hoge kredietwaardigheid) is verder gezakt in het laatste kwartaal. Sterker nog, de yield (het rendement) van een Nederlandse staatslening met een looptijd van 30 jaar is negatief geworden. Dit betekent dat beleggers er vanuit gaan dat het de ECB lange tijd niet zal lukken om aan haar inflatiedoelstelling te voldoen. Het verschil in yield tussen de noordelijke en zuidelijke Europese landen is mede door het opkoopbeleid van de ECB verder gedaald. Achtergebleven obligaties zijn weer gestegen naar koersen van voor de coronapandemie.
Grondstoffen ▲
De olieprijs is weer in een stijgende trend geraakt. Na eind oktober weer terug te zijn gevallen naar $ 35,- per barrel wist de olieprijs uit het dal te klimmen naar een jaarultimo van zo’n $ 50,- per barrel. De dollar daarentegen werd wel behoorlijk zwakker. De goudprijs bleef rondom $ 1.900,- per troy ounce bewegen. Agrarische producten stegen weer in waarde door de sterker dan verwachte wereldwijde vraag. Ook de koersen van industriële metalen stegen door het herstel van de wereldwijde economie in het vierde kwartaal.
VOORUITBLIK EERSTE KWARTAAL 2021
Voor het eerste kwartaal verwachten we een voortgang van de opgaande lijn van de aandelenbeurzen, al zal het niet zo hard gaan als de rally na de. De koerswinstverhoudingen zijn flink opgelopen en daardoor is de rek er grotendeels uit. Wel kunnen bepaalde achtergebleven sectoren nog een inhaalslag maken. Door de vaccinatieprogramma’s zal er meer rust komen en meer ruime voor overheden om de lockdowns te versoepelen, het omslagpunt ligt echter nog voor ons.
Aandelen ▲▼
We verwachten dat de 4e kwartaalcijfers minder sterk zijn dan de 3e kwartaalcijfers, vanwege de tweede golf van lockdowns. Echter, het vooruitzicht is dat de overheden met de vaccinatieprogramma’s vat krijgen op het terugdringen van de besmettingen en daarmee de lockdowns kunnen afbouwen. Zodra de gesloten bedrijven hun deuren weer kunnen openen zal er een inhaalslag plaatsvinden. Er is per saldo meer gespaard dan uitgegeven in de afgelopen kwartalen, deze gelden zullen hun weg in de economie weer gaan vinden. Daarnaast zien we dat beleggers steeds meer gelden alloceren in aandelen ten koste van laag of zelfs negatief renderende spaargelden bij de banken. Kortom, er zit nog muziek in de aandelenmarkten.
Obligaties ►
De Europese obligatiemarkten blijven in een impasse, de rente is historisch laag en economische groei moet nog bewezen worden. We verwachten in Amerika een hogere inflatie dan in Europa, dit zal ten gunste komen van de yields op dollarleningen. Tevens verwachten we dat ook de komende periode de bedrijfsobligaties worden ondersteund door de programma’s van de centrale banken wereldwijd. De korte rente zal ongewijzigd blijven. Alle oren zullen wel gespitst zijn bij de uitleg van de centrale banken omdat er in de toekomst, zeker in de VS, een keerpunt kan komen waarbij de Fed de rente weer geleidelijk zal verhogen. Dat is de komende tijd nog niet aan de orde, maar zal wel een belangrijke aanzet zijn voor meer bewegelijkheid. De lange rente in de VS zal hierop vooruitlopen, dit effect kan nog versterkt worden door de verwachting van aanvullende steunmaatregelen onder de komende president Biden, die kan gaan werken met een Democratische meerderheid in het Congres.
Grondstoffen ▲►
De goudprijs zit nog steeds in een langjarige opgaande trend, we verwachten dat de goudprijs nog iets verder stijgt. De olieprijs zal naar verwachting teruggaan naar niveaus van voor de pandemie van circa $ 55,- per barrel. Voor agrarische producten en industriële metalen we rekening met een meer stabiele ontwikkeling in afwachting van het weer opengaan van de economieën.
STRATEGISCHE AANPAK
Vanwege de positieve vooruitzichten voor de economie door de vaccinatieprogramma’s en met het einde van de lockdowns in zicht, onderzoeken we de mogelijkheid om het aandelenbelang uit te breiden. Voor wat betreft het risicomanagement zullen we de huidige bescherming verlengen naar maart. De benchmark performances vindt u hier.
Wij vertrouwen erop u hiermee helder te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Helliot Vermogensbeheer