Allereerst wensen we u een gezond en voorspoedig 2023. We hopen dat de migratie van uw account van Binck naar Saxobank goed is verlopen. De komende tijd kan Saxobank, vanwege aangescherpte wetgeving, aanvullende financiële vragen aan u hebben.
2022 was een turbulent jaar waarbij veel fundamentele zaken op de proef zijn gesteld. De oorlog in Oekraïne en de sterk stijgende energieprijzen waren een forse tegenslag voor de wereldeconomie, die net herstellende was van de covid pandemie. China hief als laatste in de rij de lockdowns op en zal de komende tijd nog gebukt gaan onder een besmettingsgolf. Al met al waren het de centrale banken die de markten bezig hielden door na lange tijd de renteknop fors omhoog te draaien, om zo de ongekend hoge inflatie te beteugelen.
TERUGBLIK VIERDE KWARTAAL 2022
Aandelen ▼▲
De Europese aandelen zaten in de lift omhoog terwijl de Amerikaanse markt daarbij achterbleef. Met name de Nasdaq en IT gerelateerde bedrijven hadden het moeilijk, als gevolg van de snelle verhoging van de basisrente door de FED, hetgeen de waarderingen geen goed deed. De Chinese indices bereikten eerst een dieptepunt om vervolgens aan een opmars te beginnen.
Obligaties ►
De rentemarkten waren volatiel. De rente op Duitse 10-jaars leningen steeg afgelopen kwartaal weer verder van circa 2% naar 2,5%. Ook de yield (het effectief rendement) op de 10-jaars treasury (Amerikaanse staatsobligatie) was volatiel en kwam iets hoger uit op circa 3,8%. De meeste bedrijfsleningen staan nog steeds onder de nominale waarde en hebben een gemiddelde yield van tussen de 1% en 3%.
Grondstoffen ▼▲
De olieprijs bleef onder druk staan door een wereldwijd afnemende economische groei en noteerde circa $ 82,- per barrel. De EU gasprijs is door de besparende maatregelen, de verhoogde import van LNG, de milde winter en het ingestelde prijsplafond terug naar pre Oekraïne-oorlog prijzen van circa € 70 per MWh. De euro/dollar werd iets sterker en steeg naar $ 1,05. De goudprijs steeg met name door de inflatie hard naar $ 1.850,- per troy ounce. De prijzen van de meeste agrarische producten daalden maar de prijzen van industriële metalen bleven stabiel.
VOORUITBLIK EERSTE KWARTAAL 2023
Het komende kwartaal staat in het teken van een afvlakkende inflatie, meerdere verhogingen van de basisrente door centrale banken en een dreigende, al dan niet milde, recessie. Afhankelijk van de veerkracht van de wereldeconomie, die geholpen wordt door het opengaan van China na de lockdown, zullen de aandelenindices hun richting kiezen.
Aandelen ►
Na het opveren van de aandelenbeurzen houden we rekening met een mogelijke tik terug door tegenvallende bedrijfscijfers. De outlook van bedrijven zal een meer kwalitatief dan kwantitatief karakter hebben vanwege moeilijker in te schatten vooruitzichten. De risico’s voor de winsttaxaties van bedrijven liggen de komende tijd aan de onderkant. Consumenten raken door hun buffers heen die opgebouwd zijn tijdens de coronacrisis waardoor uitgaven dalen. Amerikaanse aandelen zijn veerkrachtiger dan Europese en zullen de weg omhoog eerder vinden. De FED ligt een stuk voor op de ECB aangaande renteverhogingen, wat ademruimte gaat geven aan de Amerikaanse aandelen. Chinese aandelen zullen een inhaalslag gaan maken vanwege het opengaan van de economie.
Obligaties ►▼
De ECB zal haar rente de komende periode blijven verhogen. De lange Europese rente zit nog steeds in een opwaartse trend, wat betekent dat de yield van bedrijfsleningen nog iets zal oplopen. De FED verwacht dat de inflatie over zijn hoogtepunt heen is en zal de rentestapjes verkleinen om het neerwaarts risico op de economie te verminderen. Per saldo stijgt de FED funds rate waarschijnlijk richting 5%. De kortlopende leningen in portefeuille hebben geen last meer van de rentestijgingen en zullen richting einde looptijd naar pariteit oplopen.
Grondstoffen ►
Voor de goudprijs verwachten we een lichte stijging naar $ 1.900,- per troy ounce. De olieprijs blijft onder druk door een dreigende recessie. Een prijs van onder $ 75,- per barrel is technisch mogelijk. Voor agrarische producten alsook voor industriële metalen verwachten we een licht lagere prijs.
STRATEGISCHE AANPAK
We willen de onderweging in aandelen iets terugbrengen door de aankoop van een vertrouwd aandeel. We houden nog steeds rekening met een felle tik omlaag om de putoptie te kunnen verzilveren. Voor wat betreft de obligaties vervangen we aflopende leningen door leningen met een hogere yield. Binnen het risicomanagement blijven we bekijken wat de meest passende optiepositie is om scherpe dalingen te kunnen beperken. De (benchmark-) performances vindt u hier.
We vertrouwen erop u hiermee helder te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Helliot Vermogensbeheer