Wat een kwartaal hebben we achter de rug! Wie had kunnen bedenken dat Vladimir Poetin Oekraïne zou binnenvallen en wat voor consequenties dit zou hebben op de energieprijzen. Op de achtergrond blijft de rentecurve zich in het Westen naar boven bewegen en zijn de aandelenmarkten in een grilliger vaarwater gekomen.
TERUGBLIK EERSTE KWARTAAL 2022
Aandelen ▼▲
Zowel de Amerikaanse als Europese indices daalden stevig door het nieuws over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de onrust die dat veroorzaakte. Medio maart kwam aan die daling een einde omdat de president van Oekraïne, Zelensky, aangaf dat zijn land in principe bereid is af te zien van het lidmaatschap van de NATO, een belangrijke reden voor Poetin om de oorlog te starten. Mede door vredesonderhandelingen gesteund door Turkije en Israël stegen de beurskoersen vervolgens vanwege de hoop op een staakt het vuren. Chinese aandelen daalden aanvankelijk, maar keerden sterk op het moment dat de regering de belofte deed om de economie te blijven stimuleren en hun drive naar nieuwe regelgeving af te zwakken.
Obligaties ▼
De rente op Duitse 10-jaars leningen steeg aanzienlijk van licht negatief naar ruim 0,5% in een kwartaal tijd. De toon van het beleid van de ECB is veranderd en een eerste verhoging van de rente in het derde of vierde kwartaal van dit jaar ligt op tafel, wat verdisconteerd werd in de Europese rentemarkt. De yield (effectief rendement) op bedrijfsleningen steeg daarmee weer naar positief terrein. De 10-jaars yield op staatsobligaties van de VS steeg fors van 1,6% naar nu circa 2,35%. De FED heeft afgelopen kwartaal aangegeven op basis van haar interne verwachtingen, dat de rente in 2022 met 7 stapjes verhoogd wordt tot een range van 1,75 a 2%. Voor eind 2023 rekent de FED op een tarief van 2,75 à 3%. Tevens heeft de FED het opkoopprogramma van obligaties versneld in maart tot nul afgebouwd. Aangezien ze ook denken aan stappen van 0,5% reageerde de rentemarkt wat harder. Voor bedrijfsleningen betekende dit een hogere yield en navenant lagere koersen.
Grondstoffen ▲
De olieprijs schoot omhoog naar ruim boven de $ 110,- per barrel. Ook de gasprijs bereikte historisch hoge koersen. De euro/dollar koers daalde verder van $ 1,14 naar $ 1,11 vanwege de uitlopende rentespread tussen de EU en de VS. De goudprijs steeg van $ 1.800,- naar $ 1.950,- per troy ounce door geopolitieke onrust en hogere inflatiecijfers. Prijzen van agrarische producten kenden een positief verloop vanwege tekorten van specifieke grondstoffen en industriële producten bleven rond dezelfde niveaus.
VOORUITBLIK TWEEDE KWARTAAL 2022
We verwachten dat het conflict in Oekraïne nog voor langere tijd zal aanhouden. Het economisch herstel komt hierdoor niet zo goed uit de verf. De beurzen blijven opereren onder turbulente omstandigheden. Daarnaast blijven alle ogen gericht op de centrale banken en met name op de FED vanwege de te nemen rentestap van eventueel 0.5%.
Aandelen ▼▲
We zien de bedrijfswinsten van sterke bedrijven verder stijgen, al zal er bij de outlook meer tijd besteed worden aan de componenten inflatie en regionale effecten veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Dit betekent dat grote wereldwijde spelers verder groeien maar gedempter opveren uit de mondiale crisis die het gevolg was van de coronapandemie. Aangezien de markten al weer flink zijn opgeveerd achten we een scenario met eerst nog een tik omlaag vanwege winstnemingen door recessie-angst om vervolgens vanuit consolidatie de route omhoog weer te vinden, goed denkbaar. Kortom de aandelen blijven in een grillig vaarwater.
Obligaties ▼►
In renteland draaien de centrale banken de stimulering steeds verder terug, waardoor het beleggingsklimaat minder gunstig wordt, maar wel hogere rentes biedt. De rente-spread tussen de VS en de EU loopt ook iets verder uit waardoor de dollar verder aantrekt. Dit betekent tevens dat de yield op US dollar leningen sneller zal stijgen dan op euro papier. We verwachten dat de FED in mei (eenmalig) de rente met 0,5% zal verhogen om de markt een signaal te geven. In Europa verwachten we van de ECB minder acties vanwege de patstelling waarin Europa zich bevindt: een lage economische groei en een lage rentevoet in combinatie met hoge schuldposities van een aantal lidlanden binnen de EU. Lagarde zal wel de mogelijke rentestappen voor de toekomst verder bespreekbaar maken, maar o.a. laten afhangen van het verloop van de oorlog. Hierdoor zal de Europese rentemarkt voorlopig tamelijk rustig verlopen.
Grondstoffen ►
Voor de goudprijs verwachten we een consolidatie rond $ 2.000,- per troy ounce. De olieprijs blijft zeer bewegelijk en zal af en toe ook flinke uitschieters maken en rondom de koers van $ 100,- per barrel blijven hangen. Voor agrarische producten en industriële metalen verwachten we aanhoudend stijgende prijzen door problemen in logistiek onder andere vanwege het zero covidbeleid van China met als gevolg regionale lockdowns.
STRATEGISCHE AANPAK
We zien de groei van de wereldeconomie afnemen. We kijken uit naar de komende bedrijfscijfers om te zien of we kunnen profiteren van het opnemen van een nieuwe naam in de aandelenselectie. Voor de obligaties wachten we op een tik omlaag in de koersen om een bestaande lening bij te kopen met een interessante yield. Binnen het risicomanagement blijven we alert op het doorrollen (verlengen) van de hedgepositie. De (benchmark-) performances vindt u hier.
We vertrouwen erop u hiermee helder te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Helliot Vermogensbeheer