De herfst is aangebroken, bladeren vallen en de beurzen doen een stapje terug. Afgelopen periode zagen we dat de FED de Amerikaanse economie probeert zacht te laten landen door de inflatie met kleine renteverhogingen te laten zakken zonder een recessie te veroorzaken. Europa verkeert in zwaarder weer, waarbij met name de industrie het moeilijk heeft. China heeft nog steeds niet het momentum terug van voor het strenge zero covid beleid.
TERUGBLIK DERDE KWARTAAL 2023
Aandelen ▲
De Europese en Amerikaanse aandelenindices zijn in een zigzag beweging rustig omlaag gegaan. De hogere rentestanden, oplopende olieprijzen en de lagere economische groei wereldwijd zorgden voor wat tegengas op de beurzen. Over het algemeen waren de bedrijfscijfers van s ’werelds grootste bedrijven beter dan verwacht echter de vooruitzichten werden onzekerder. Het herstel in China verloopt nog steeds stroef. De Japanse Nikkei bleef sterk liggen door per saldo nog steeds een stimulerend monetair beleid.
Obligaties ►
De FED en de ECB hebben ook afgelopen periode de korte rentes weer verhoogd naar respectievelijk 5,25% en 4%. Voor beide centrale banken geldt dat het einde van de renteverhogingsgolf in zicht is. De creditspread op bedrijfsleningen is zeer laag. Dit betekent dat de vergoeding voor het extra risico op bedrijfsleningen in verhouding tot staatspapier erg weinig was. Voor zowel de Amerikaanse als Europese rente was de rentecurve invers, wat inhoud dat de korte rente hoger was dan de 10 jaars rente. Kortom de yield is gestegen en de koersen stonden marginaal onder druk.
Grondstoffen ►
De olieprijs heeft een sterke stijging achter de rug, de koers steeg in een kwartaal tijd van $ 70,- naar $ 90,- per barrel. De EU gasprijs steeg hierdoor ook ligt van € 40,- op naar € 43 per MWh. De euro/dollar zwakte af naar $ 1,06. De goudprijs daalde naar onder de $ 1.9000,- per troy ounce mede door de sterke dollar (zwakke euro) en hogere rente. De prijzen van agrarische producten daalden ligt en de prijzen van industriële metalen stegen marginaal.
VOORUITBLIK VIERDE KWARTAAL 2023
De centrale banken zitten vlak bij de piek met rente verhogingen. Waarschijnlijk zullen we dit of volgend kwartaal weten waar het omslagpunt ligt. Bij commercieel vastgoed zal de druk van de hoge rente toenemen vanwege het doorrollen van bestaande leningen. Aandelen zullen naar verwachting een bodem zetten. De creditspread zal toenemen. De Europese economie blijft matig. De energieprijzen kunnen verder oplopen.
Aandelen ▼▲
We verwachten dat de correctie op de aandelenmarkten nog even door zal zetten om richting het einde van het kwartaal weer wat aan kracht te winnen. De bedrijfscijfers zullen iets minder zijn dan voorgaande kwartalen mede vanwege een neerwaarts bijgestelde wereldwijde groei. Amerikaans commercieel vastgoed gaat zwaar weer tegemoet vanwege het oversluiten van financieringen tegen een veel hoger rentetarief. Met name regionale banken in de VS zullen hier last van krijgen. China blijft voorlopig ook met een moeilijke vastgoed markt en hoge schulden kampen. Kortom de beurzen en het sentiment houden last van een hogere rente stand en een lagere economische groei.
Obligaties ►
Obligaties hebben hun correctie achter de rug en het is weer tijd om te kijken naar middellang lopende kredietwaardige bedrijfsleningen. Ook zijn vanwege de lage risico-opslag op bedrijfsobligaties, staatsleningen interessant. We verwachten dat de ECB zijn rente dit kwartaal stabiel houdt en dat de Fed wellicht nog 1 stapje maakt van 0,25%. Dan zijn de ogen en oren gericht op de vooruitzichten voor 2024, die mogelijk renteverlagingen in het verschiet hebben liggen. De inflatie is voorlopig niet weg, maar de scherpte is er wel vanaf en inmiddels op meer acceptabele niveaus.
Grondstoffen ►
Voor de goudprijs verwachten we weer een herstel naar $1.900 per troy ounce. De olieprijs is rijp voor een technische correctie naar $ 80,- per barrel. Voor agrarische producten verwachten gelijk tot lagere koersen en voor industriële metalen verwachten we tevens licht lagere prijzen.
STRATEGISCHE AANPAK
We zijn voornemens om (medio) dit kwartaal het aandelenbelang uit te breiden met een technologische naam. Voor wat betreft de obligaties vervangen we aflopende leningen door middellang lopende leningen met een significant hogere yield. Binnen het risicomanagement willen we een aankomende correctie gebruiken om winst te nemen op de hedge-positie. De (benchmark-) performances vindt u hier.
We vertrouwen erop u hiermee helder te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Helliot Vermogensbeheer