Het was "even" wennen, de nieuwe inlogomgeving van SAXO bank, maar inmiddels kunnen de meeste cliënten probleemloos inloggen. In het eerste kwartaal nam de inflatie weer wat af, Poetin en Xi Jinping stonden op het wereldtoneel en voor zowel Amerika als Europa was er wat turbulentie in de bankensector door mismanagement.
TERUGBLIK EERSTE KWARTAAL 2023
Aandelen ▲
De Europese en Amerikaanse aandelen gingen omhoog na de tik omlaag in december. De bedrijfscijfers waren beter dan verwacht en de inflatie daalde en lijkt nu onder controle te zijn door het ingrijpen van de centrale banken. De bankensector kreeg er wel van langs door de bankrun op Silicon Valley Bank (SVB) in de VS en Credit Suisse in Europa. Beide gevallen lijken met een sisser af te lopen middels een overname door een branchegenoot. De Chinese aandelen maakten een zijwaartse beweging.
Obligaties ►
De rentemarkten waren bewegelijk, en dat bleef druk geven op de obligatiekoersen wereldwijd. Zowel de Fed als de ECB verhoogden hun rentes verder naar nieuwe niveau’s sinds de bankencrisis, respectievelijk 4,75%-5% en 3%. De creditspread liep licht op door een toenemende kans op een recessie. De yieldcurve staat nog wel negatief wat betekent dat de korte rentes op hoger niveau’s staan dan de 5 en 10 jaars kapitaalmarktrentes. In de praktijk betekent dit dat de markt een recessie verwacht.
Grondstoffen ▼▲
De olieprijs bleef onder druk staan door een wereldwijd afnemende economische groei. Het antwoord van de OPEC kwam al snel door minder te gaan produceren. De prijs noteert circa $ 80,- per barrel. De EU gasprijs daalde verder en staat ultimo maart circa € 45 per MWh. De euro/dollar werd iets sterker en steeg naar $ 1,08. De goudprijs steeg met name door naar $ 1.950,- per troy ounce. De prijzen van de agrarische producten daalden maar de prijzen van industriële metalen bleven stabiel.
VOORUITBLIK TWEEDE KWARTAAL 2023
Het komende kwartaal zien we de inflatie-angst omslaan naar recessie-angst. Centrale banken zijn voorlopig nog steeds in de ban van de hoge inflatie en houden de rente voorlopig hoog met de mogelijkheid van nog 1 of 2 kleine opwaartse rentestappen. De bedrijfscijfers zullen minder goed zijn dan vorig kwartaal.
Aandelen ▼►▲
Na het opveren van de aandelenbeurzen houden we rekening met een mogelijke tik terug door tegenwind als gevolg van vertraging in de economie. We zien dat de inflatie gaat afnemen en een recessie in de maak is. Voor aandelen betekent dat even pas op de plaats en wellicht even wat gas terug. Technologie aandelen zullen wel baat hebben bij een verlaging van de rentestand. De bankensector blijft voorlopig onder druk liggen aangezien het risico op faillissement van Deutsche Bank is toegenomen. Ook in Amerika worden de regionaal opererende banken onder het vergrootglas gehouden n.a.v. de ondergang van de SVB. We verwachten dat de groei in China en India wel verder aantrekt als tegenhanger van het westen.
Obligaties ►
Kwalitatief papier wordt steeds interessanter vanwege de mooie yield. We zien een stabilisering van de korte rentestanden. Zowel de ECB als de FED zijn bijna klaar met renteverhogingen. We verwachten dat zowel de Amerikaanse als Europese centrale bank de rente nog 1 tot 2 stapjes zal verhogen. Hierna komt meer rust in de kortlopende obligaties. Echter aan de lange kant van de yieldcurve is wel verdere ruimte voor stijging, zeker als blijkt dat de recessie angst onterecht blijkt. Kortom de bond yields kunnen nog iets verder stijgen.
Grondstoffen ►
Voor de goudprijs verwachten we een lichte stijging naar $ 2.000- per troy ounce. De olieprijs blijft kunstmatig hoog op een voor de producerende landen wenselijke prijs van circa $ 80,- per barrel. Voor agrarische producten alsook voor industriële metalen verwachten we stabiliserende prijzen.
STRATEGISCHE AANPAK
We houden de aandelen nog even onderwogen zodat we later in het jaar wanneer de rente mogelijk weer omlaag gaat we in de flow van aandelen namen kunnen bijkopen. Voor de korte termijn verwachten we dat er nog wat onrust in de bankensector kan spelen waardoor de beurs tijdelijk naar het zuiden kan gaan. Voor wat betreft de obligaties vervangen we aflopende leningen door leningen met een hogere yield. Binnen het risicomanagement blijven we de scenario’s van een bearmarkt in de gaten houden. De (benchmark-) performances vindt u hier.
We vertrouwen erop u hiermee helder te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Helliot Vermogensbeheer